Проверка на здравин осигуровки

Всеки български гражданин (или чужденец с постоянно местожителство в България) е длъжен да участва в здравноосигурителната система на страната ни, чрез внасянето на ежемесечни здравни вноски. Тоест, здравното осигуряване е задължително и при не внасяне на дължимите суми, се начисляват наказателни лихви – ОЛП + 20% на година. За да избегнете подобно олихвяване на просрочените си вноски, добре е да сте наясно във всеки един момент със здравноосигурителния си статус и с това какво дължите към момента. Това можете бързо и лесно да разберете по следния начин:

Проверка на здравни осигуровки онлайн по ЕГН

Можете бързо и лесно да проверите месеците, за които дължите здравни осигуровки, както и здравноосигуротелния си статус по Интернет, като за целта ви е необходимо единствено вашето ЕГН. За да направите това, е нужно да посетите сайта на НАП тук: https://inetdec.nra.bg/freesrvinfo.html . Подробни инструкции как да направите проверката, можете да видите тук (как да проверим здравните си осигуровки онлайн) . Препоръчваме ви да използвате браузърът Google Chrome за проверката.

Проверка на осигуровки и статус по телефона

Ако не сте компютърни факири и онлайн проверката не ви се отдава (хм….), можете да проверите здравноосигурителния си статус по телефона, необходимо ви е единствено ЕГН. За целта трябва да се обадите на номер: 0700 18 700 и да следвате инструкциите.

Проверка на място

Ако не сте и телефонни факири или поради някаква друга причина горните два начина на ви устройват, винаги можете да проверите здравните си осигуровки и на място във регионалните дирекции на НАП. Можете да ги потърсите в Гугъл, примерно НАП Габрово

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.